以前係香港返工時,有一個男同事被女上事針對,我是旁人看在眼裡都覺得好離譜。但男同事是一家之主,家有老婆和女兒。即使受氣,未搵到工之前都不能夠Resign。

自始,我更加體會到有副業或者被動收入的重要性。在這幾年,我開始建立自己的副業和被動收入,但建立得有點佛系,有時有時無。現在,我比較倚賴的被動收入和副業有期權金,加密貨幣收息和接少量freelance。

最近個市大上大落,我唔敢做太多期權而導致期權金收入大跌。寫這post 是開始讓自己量化這些收入,set 個目標俾自己。加上,建立多元收入真的好重要。以前買匯豐收息就可以夠退休,但20年後的今天,已經唔係呢個玩法。

  •  加密貨幣收息 –  主要做USDT 收息,因為來英國的關係已經暫停了,過幾個月settle down 後會重新投入收息
  • 期權金 –  會繼續做SP, SC,但會減產。因為之前個玩法,上年都還可以。今年市況極端,一日可以20%上落,做期權真係唔可以太進取。要細水長流,會做返保守一點
  • Freelance Digital Specialist – 這個新的副業是我上年休息6個月的時候開始的,幫人起網店和IG,都接到1-2單job,應該要做大少少,希望一年都有幾單做下
  • 自媒體 – 寫blog 分享已經兩年,其實都好佛系,今年開始有個IG。希望之後一星期都有1-2個post 做返起個人氣。可以透過自媒體有點收入
  • 物業收租 – 原本年半前有個機會可以達成,但衰on9,不要再說了,之後會再努力。
  • 股息 – 2017-2019年的時候,我是以儲股收股息為大前提做投資。之後,賣晒收息股轉買美股,就再沒有收息了。我覺得今年都係一個好開始再儲收息股。
  • 網店 – 從16歲開始到剛畢業都有斷斷逐遂做一些少買賣,包括有化妝品,書,電器,代購和偶像週邊商品。每次都只是持續一段小時間,不能sustain。 最近又有新想法想開一個網店賣自己手作野,希望今次這個可以sustain。