呢幾日睇左呢個由新加報電視台拍的BNO 移民特輯。特輯入面其中一個重點訪問的家庭, 一家四口帶唔夠一百萬移民去英國,先生英文唔係太溝通到,太太就正常港式英文。係BNO visa 未批既情況下黎到英國。

特輯上半部睇到佢地困難重重,未有Visa, 未搵到工。去到下半部,已經見到好明顯既改變。小朋友改變最大,已經返緊學,好快融入到其他同學仔。太太都好叻,搵到份Recreuitment 工。影片入面都提到佢地做餅廠,入面有好多香港黎既專業人士,有好多都有master畢業都係做同一份工作。

前幾個月對移民都無咩大感覺,呢個月開始搵工就終於感覺到少少壓力。嘗試過send CV,十份入面有一份有得見,始終都無好似係香港一樣得心應手。所以睇到呢個報道,其實都係一個鼓舞。身邊都有朋友去左英國,條path 都係一開始先做廠,之後就搵到admin 工。 如果係Manchester 會容易生活少少,但如果係London, 其實都唔太容易,因為租金都高。

移民去英國,如果已經係香港供滿層樓,賣左層樓去英國生活,係easy mode。但如果未累積到太多資產,其實都唔容易。係香港工作十年,所有事物都上晒軌道。現在好似重新返去Fresh grad mode, 跳出confort zone 再黎過。