我大約從二十六歲開始就搬出來自己住。跟香港大多數年青人一樣,都是因為家裡沒有屬於自己的房間,沒有一個位置放屬於自己的東西。

香港樓價高企,想搬出黎住唔容易,尤其係對工作不久的年青人。到底應該儲錢買樓定及時行樂租屋住? 我最後選擇了後者。

第一次搬出來住, 我選擇了租北角的劏房, 月租屋$5,800,大約130呎。由睇樓到租樓大約用了2天時間。劏房雖少, 但有自己空間已經好開心。從那時開始,留意多左香港樓價情況。同時,也因為深感單靠人工難以買樓,所以從那時開始學習投資。

當搬出來住之後,有屬於自己既空間,思考既野又多左,個人都成長左好多。 隨住之後轉工升職加人工,就開始慢慢搬去較大的單位。

如果你問多我一次,會唔會後悔搬出來住,儲少左錢。我會話我好後悔太遲先搬出來住。有能力既話,應該愈早愈好。

當然,搬出黎住之後,支出大左。我盡量都會控制租金唔好超過人工3成。而且,盡可能搵多D方法開源。