2022 年開局, 美股慘不忍賭, 我都無眼睇了。

手上的股票都跌了8-9成, 不斷rebalace 再rebalace , 總算有足夠cash 係手。

另外,TSLA 和 SHOP 都在我watching list 中,會遂步入貨。

至於加密貨幣,已全清。截一截數,去到英國再買,方便計算capital gain tax。

===========================================================

因為想開始搵英國工,所以要準備定個英國電話號碼。

做了一輪資料搜集,決定用giffgaff。由申請到收到卡大約一個星期

  1. 免費拎電話卡 – 先到https://www.giffgaff.com/orders/affiliate/mathilda43 (用我的link 可以有5 GBP credit),  填寫你的名字和地址, 一星期左右就收到電話卡
  2. Activate 卡 – 收到電話卡後,上giffgaff網輸入 activate code和選擇plan, 最平的plan 是 6 GBP 一個月
  3. 香港收電話/SMS – giffgaff 的所有plan 都不包international call 和SMS, 需要另加credit (最少10 GBP) , 遂個call 同message 扣。

總結: 用16 GBP 可以set up 一個英國電話號碼並在香港收到CALL 和SMS